terug naar blog

Guide: week van de teek (25-29/04)

Teken, je hebt wellicht al van deze nare beestjes gehoord. Ze leven het liefst in het groen, bv. in bossen, tuinen, duinen, parken, weilanden, etc. Ze zijn zo goed als het hele jaar aanwezig maar ze zijn pas echt actief tussen maart en oktober of als de temperatuur boven de 10 graden gaat. Met andere woorden, de insecten zijn weer volop aan het werk en daarom willen we je graag enkele tips meegeven want een tekenbeet is niet altijd zonder gevolgen!

Wat is een teek?

Een teek is een kleine parasiet, die meer lijkt op een ‘bloedzuigend’ spinnetje. Ze kruipen in de vacht van je viervoeter, op zoek naar een plek waar ze zich kunnen nestelen om zich dan te voeden met het bloed van z’n gastheer. Ze zetten zich vaak vast in de nek, oren, kop of poten van je hond maar ze kunnen uiteraard ook ergens anders zitten (dus doe altijd een grondige controle). Een teek is initieel niet veel groter dan 1-3 mm maar zodra ze zich hebben volgepropt met bloed kunnen ze opzwellen tot 1 cm.

Teek

Kan je ziek worden van een tekenbeet?

Een tekenbeet is vaak onschuldig én pijnloos. Het wordt pas gevaarlijk als die teek besmet is met een bacterie waar je huisdier wel ziek van kan worden. De teek gaat eerst op zoek naar een goed plekje op de huid en vooraleer hij bloed zuigt, spuit hij eerst een soort vloeistof in zijn slachtoffer. Door die inspuiting kunnen bepaalde ziektes in de bloedbaan terecht komen.

Een teek kan dus zeker gevaarlijk zijn voor je hond maar ook voor jezelf als voor andere (huis)dieren.

Ziektes

Teken kunnen verschillende ziektes overbrengen waarvan je huisdieren ziek kunnen worden. Eén van de meest bekende ziektes die overgebracht kunnen worden is de ziekte van Lyme.

De ziekte van Lyme

De meeste bekende ziekte is die van Lyme, 1 op 5 teken is besmet met deze bacterie. Van zodra een teek die geïnfecteerd is met deze bacterie zich vast zet in de huid en de bloedbaan bereikt, kan je besmet raken.

TIP: Controleer je hond dagelijks op teken, op die manier ben je er zo snel mogelijk bij om de teek te verwijderen en het risico op infectie te verkleinen.

Zit de teek er toch al voor een langere periode? Let dan op volgende symptomen:

  • Gewrichtsontsteking die zich uit in plotselinge kreupelheid en pijn aan de gewrichten
  • Koorts
  • Verlies van eetlust
  • Vermoeidheid
  • Uitdroging
  • Gezwollen lymfeklieren

Merk je één van de volgende symptomen op na een tekenbeet? Ga dan zeker langs bij je dierenarts. De ziekte van Lyme valt te genezen mits je je hond in de eerste week van de ziekte goed behandelt met een antibioticakuur.

De ziekte van Lyme is lang niet de enige ziekte die ze kunnen overbrengen…

Babesiose

Minder bekende ziekte maar daarom niet minder belangrijk om van op de hoogte te zijn, is de ziekte van Babesiose. Deze ziekte komt minder vaak voor omdat het maar kan worden overdragen door 2 soorten teken, waaronder de Dermacentor reticulatus. De Dermacentor Reticulatus is een enorm naar beestje, ze wordt wel vaker de ‘hondenkiller’ genoemd omdat honden die hiermee besmet zijn en niet worden behandeld, vrijwel allemaal eraan overlijden.

Wanneer de teek zich heeft vastgezet duurt het ongeveer 3 dagen voor de bacterie in de bloedbaan terecht komt. Zit de teek er toch al voor een langere periode? Let dan op volgende symptomen:

  • Jeuk en irritatie waar de teek zit
  • Ontsteking van de huid
  • Koorts
  • Weinig tot geen eetlust
  • Braken
  • Bleke of gele slijmvliezen
  • Rood verkleurde urine
  • Hond kan ook in shock geraken

Merk je één van deze symptomen op, ga dan snel naar de dierenarts. Babiose is niet altijd dodelijk maar je moet er snel bij zijn om de behandeling te starten. Er blijven vaak ook chronische klachten achter zoals verhoogde hartslag, opgezette lymfeklieren, bloedarmoede, …

Hoe kan je zo’n tekenbeet voorkomen

Controleer je huisdier

Na elke wandeling of speeluurtje in de tuin geef je je hond best een stevige controle. Dit over heel z’n lijf maar besteed extra aandacht rond de oren, kop, nek, onder de staart, tussen de poten en de tenen.

TIP: Als je geluk hebt en de teek heeft zich nog niet vastgezet in het vel, dan kan je met een kleding roller over de vacht van je hond gaan en de teken zullen er zo aan blijven kleven. Best handig!

Beter voorkomen dan genezen

Er staan ondertussen al verschillende manier om je huisdier tegen teken te beschermen, van pipetten tot sprays, bandjes en medicatie. Ga bij je dierenarts na welk middeltje het beste bij je huisdier past en zorg er op die manier voor dat je de enge beestjes en hun ziekste voor bent! Maar let op! Geen enkel product werkt 100%. Blijf dus telkens je huisdier controleren op teken en verwijder ze zo snel mogelijk.

Toch gebeten door een teek?

Als de teek zich toch heeft vastgezet in de huid, dan kan je die het beste verwijderen met een speciaal tekentang. Pak de teek zo dicht mogelijk bij de huid vast en draai of schuif hem voorzichtig uit de huid. Hierdoor komt de mond van de teek los, waardoor je hem gemakkelijk kan verwijderen. Trek toch maar niet te hard aan het lijfje, anders blijft de kop van de teek zitten. In tegenstelling tot wat velen denken, is dit niet zo’n groot probleem. De kop kan je vergelijken met een splinter, die zal er op termijn van zelf uitvallen. Maar hou de plek toch nog even in de gaten, zodat er geen ontsteking ontstaat.

TIP: Geloof de fabeltjes zeker niet! Gebruik dus geen alcohol, hitte of zeep voor je een teek verwijderd. De teek kan dan juist zijn maaginhoud uitspuwen in de bloedbaan van je hond en kan op die manier sneller ziektes overbrengen.

0 reactie